רשלנות רפואית
000-000-0000
רשלנות רפואית

התיישנות: עד מתי אפשר להגיש תביעת רשלנות רפואית?

פניה לעורך דין >>

בשנים האחרונות עלתה מאוד במודעות הציבור לנושא הרשלנות הרפואית ומספר התביעות גדל בהתאם.

עם זאת, תביעות רבות ומוצדקות נדחות על הסף בשל מה שנקרא 'חוק ההתיישנות' החל על רשלנות רפואית. על מנת להימנע ממצב כזה כדאי להכיר את מגבלת ההתיישנות והשפעותיה על תביעות רשלנות רפואית.

רשלנות רפואית הנה מונח משפטי המתאר מצב בו איש צוות רפואי לא נהג בחולה באופן הכי מקצועי שניתן היה ולכן נגרם לו נזק.

הרשלנות יכולה להתבטא במגוון דרכים, החל מאבחון שגוי וכלה בטעות באופן הטיפול. תביעות רשלנות רפואית הן ענף בתחום הנזיקין וניתן לתבוע בגינן כל איש צוות רפואי, כולל אחיות ואחראי בדיקות טכניות.

מהו חוק ההתיישנות?

חוק ההתיישנות על רשלנות רפואית קובע כי לניזוק יש זכות להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית עד 7 שנים מהזמן בו נתגלתה.

לאחר זמן זה לא יוכל ביהמ"ש לדון בתביעה (למעט מקרים חריגים).

ממתי חלה התיישנות?

הזמן בו ניתן הטיפול אינו הזמן ממנו מתחילים לספור את שבע השנים, וגם לא הזמן בו התגלה הנזק.

הסיבה לכך היא שייתכן שהנזק התגלה גם זמן רב לאחר ההתנהגות הרשלנית, לכן לא ניתן היה לחשוד ברשלנות לפני כן.

יותר מכך, ייתכן מצב בו נפגע הרשלנות יהיה מודע לנזק כלשהו בגופו, אך לא יקשר אותו להתנהגות הרשלנית.

למשל: אלמוני אובחן במשך בצורה לא נכונה וסבל מכאבים, אך אלו שויכו למחלה ולא לטיפול השגוי שקיבל.

רק כשנתגלתה טעות האבחון ניתן היה לשייך את הנזק להתנהגות הרשלנית). מסיבה זו הרגע הפותח את מרוץ ההתיישנות (ספירת שבע השנים) הוא הרגע בו ניתן לקשר בין הנזק שנגרם לתובע ובין ההתנהגות הרפואית הרשלנית.

עם זאת, חוק ההתיישנות קובע שגם אם הקישור בין הנזק להתנהגות הרשלנית היה מאוחר, הזמן המקסימלי בין ההתנהגות הרשלנית ובין התביעה לא יעלה על 10 שנים.

נושא התיישנות תביעת רשלנות רפואית הוא מסועף, ולמרות הזמנים הקבועים בחוק יש מקרים חריגים בהם ניתן להאריך את תקופת ההתיישנות, למשל: מקרה בו נדמה היה כי הנזק שנגרם למטופל בשל רשלנות רפואית חלף, אך לאחר זמן מה נתגלה שלא כך הוא.

במקרים אחרים מסתבר כי נפגעי הרשלנות הרפואית חתמו על מסמכים המקצרים את תקופת ההתיישנות. לפיכך,  כדאי להתייעץ עם עורך דין גם אם חלפו מעל 7 שנים מגילוי הנזק שלכם.

חוק ההתיישנות לגבי קטינים

במידה והקורבן לרשלנות הרפואית היה קטין בעת שקרתה הרשלנות, יחל מרוץ ההתיישנות רק מהגיעו לגיל 18, כלומר כל אדם יכול להגיש תביעת רשלנות רפואית (או שניתן להגיש תביעה בשמו) עד גיל 25 ללא חשש מהתיישנות.

סעיף זה רלוונטי במיוחד לנפגעי רשלנות רפואית בלידה, שכן ההורים יכולים לתבוע בשם ילדם גם לאחר שהם עצמם מנועים מלתבוע בשל התיישנות.

מה משמעות החוק לגבי נפגעי רשלנות רפואית?

ראשית וחשוב מכל לא לדחות טיפול בהגשת תביעה! אם אתם חושדים שנפלתם קורבן לרשלנות רפואית, בדקו את העניין מהר ככל הניתן.

מלבד סכנת ההתיישנות, מקרי רשלנות רפואית דורשים גם הוכחות מרובות שעלולות להיעלם במשך הזמן, וחוות הדעת שתתבקשו להמציא יהיו מהימנות יותר ככל שתיבדקו סמוך למועד גילוי הנזק.

מעבר לכך, כדאי להיוועץ בעורך דין מומחה לרשלנות רפואית כדי לעמוד על הזמן המדויק בו ניתן היה לקשר בין הנזק ובין ההתנהגות הרשלנית.

כאמור, זהו הזמן הקריטי לביסוס תביעת רשלנות רפואית ולהבנת הנקודה במרוץ ההתיישנות בה אתם נמצאים. רוב עורכי הדין מציעים פגישת ייעוץ ראשונית ללא תשלום.

האם מרוץ ההתיישנות נמשך במשך זמן המשפט?

לא. מהרגע שהוגשה התביעה נפסקת ספירת השנים, וגם אם במשך המשפט יחלפו למעלה מ-7 שנים אין עוד חשש שתביעתכם תתיישן.

הצעת חוק חדשה מציעה שבמקרים של רשלנות רפואית תתארך תקופת ההתיישנות לשמונה עשרה שנים. אם תתקבל הצעת החוק מספר התביעות בגין רשלנות רפואית צפוי לעלות באופן משמעותי.

פניה לעורך דין >>
ייעוץ משפטי
באינדקס עורכי הדין שלנו תוכלו למצוא את עורכי הדין הטובים והמומלצים ביותר בישראל, בכל תחום משפטי, לפי דירוג של לקוחות והמלצות ברשת. רוצה לדבר ולהתייעץ עם עורך דין מומחה? אנחנו כאן לשירותך!