משמורת ילדים והסדרי ראייה הם נושא מרכזי בהליך גירושין. פרידתם של בני הזוג, מתן הגט ופקיעת הנישואין, מאלצים קבלת החלטות בדבר עתידם של ילדיהם.
היחסים בין הורים לילדים, מעבר להיותם יחסים טבעיים, הם יחסים חוקיים המוסדרים בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות.
החוק קובע, כי ההורים הם האפוטרופוסים הטבעיים של ילדיהם ומחובתם לדאוג לכל צרכיהם הכלכליים, הבריאותיים והנפשיים.
בעת פירוד ופירוק התא המשפחתי, יש להחליט מי מההורים יזכה במשמורת על הילדים ומה יהיו הסדרי הראייה להורה השני.
משמורת פיזית
מבחינה חוקית, זכותם של שני ההורים לקבל החלטות מרכזיות לגביי גידולם של הילדים וחינוכם. בפועל, מתחלק נושא המשמורת לשני סוגים :
-
משמורת משפטית – אחריות משותפת של ההורים לעניין טובת הילדים, לרבות ההוצאות הכרוכות בכך.
-
משמורת פיזית – ייצוג הילדים והחזקתם בפועל, קביעת מקום המגורים וסידורי הלינה והשגחה יומית קבועה.
בית הדין הרבני או ביהמ"ש ענייני המשפחה, הם בעלי הסמכות לקבוע ולהכריע בדבר המשמורת הפיזית. לב ליבה של ההחלטה הוא טובת הילד בהסתמך על הנתונים הקיימים וכן גורמים אחרים הנלווים לכך :
-
חזקת הגיל הרך – עקרון חוקי הקובע, כי יש להותיר את הילד אצל אימו עד גיל 6. הנימוק לכך הוא טובתו של הילד הזקוק להשגחה וטיפול אימהי. העיקרון מיושם במרבית המקרים, למעט מקרים קשים של חוסר מסוגלות הורית מצד האם. חזקת הגיל הרך מעוררת התנגדות בקרב חוגים מסוימים בציבור, מה שהוביל להקמתה של ועדה בנושא. ממצאי הוועדה פורסמו בשנת 2008 ולפיהם יש לבטל את החזקה. המלצה זו, אף היא עוררה התנגדות רבה, בעיקר בקרב ארגוני נשים דוגמת נעמ"ת.
-
הסכם גירושין – בני זוג שבחרו לסיים את יחסיהם באמצעות הסכם גירושין, רשאים לכלול בו את נושא המשמורת הפיזית. ביה"ד או ביהמ"ש יבחנו את ההסכמה כאמור בהתאם לטובתו של הילד ובהתאמה יחליטו האם לאשר את ההסכם אם לאו.
-
הסכם ממון מקדים – מקום בו ערכו בני הזוג הסכם ממון עם נישואיהם או במהלכם, בו נקבעו עקרונות לעניין משמורת הילדים, יבחן ביה"ד או ביהמ"ש את מידת התאמתה של ההסכמה המקדימה לנסיבות הקיימות ויכריע ע"פ טובת הילד.
-
דעתו ורצונו של הקטין – הקטין לגביו מתנהל הדיון בדבר המשמורת הפיזית, רשאי להביע דעתו בנושא. הערכאה השיפוטית תבחן את גילו של הקטין, מידת הבנתו ונחרצות רצונו בטרם תקבע את החלטתה. כן תבחן השאלה האם הופעל על הקטין לחץ בלתי הוגן ע"י אחד ההורים.
-
בדיקת מסוגלות הורית – במקרים מסוימים תפנה הערכאה השיפוטית את שני ההורים לבדיקת מסוגלות הורית. תוצאות הבדיקה ישפיעו על קביעת המשמורת הפיזית.
-
תסקירי סעד – הערכאה השיפוטית רשאית לפנות אל גורמי הסעד על מנת לקבל נתונים העשויים לסייע בקבלת ההחלטה.
-
לאחר קבלת ההחלטה מיהו ההורה שזכה במשמורת הפיזית, יש לקבוע את הסדרי הראייה להורה השני.
הסדרי הראייה
הסדרי הראייה להורה שאינו מחזיק במשמורת הפיזית, ייקבעו אף הם בהתאם לטובת הילד.
במקרים רגילים, תקפיד הערכאה השיפוטית על הסדרי ראייה אשר יאזנו את היחס בין המשמורת הפיזית ובין נוכחות ההורה השני בחיי הילד.
במקרים אחרים, יותנו הסדרי הראייה בנוכחות אדם נוסף, במיקום מסוים ובהגבלות אחרות. מועדי וזמניי המפגשים יתואמו וייקבעו מראש, לרבות התייחסות לסופי שבוע, חופשות מיוחדות וחגים.
ליעוץ משפטי מעורכי דין מובילים בתחום דיני משפחה לחץ כאן: עורכי דין גירושין
דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
(0) דירוגים | דירוג ממוצע (0)