הטרדה מינית עלולה להתרחש בכל מקום ולכל אדם, אך ניכר כי במסגרות של עבודה, בהן מעמדו של הצד המוטרד נחות ממעמדו של המטריד, תופעה זו שכיחה יותר.
הטרדה מינית בעבודה, מלבד היותה משפילה, עלולה לפגוע בחופש האדם, כבודו ובפרנסתו, היא תפגע בדימוי העצמי של המוטרד\ת, תגרום לתסכול, כעס ותחושת חוסר אונים.
לעיתים, היא אף תגרור הרעה בתנאי ההעסקה ותוביל למצב של התפטרות או פיטורין.
בשל ההשלכות החמורות הללו, נחקק החוק למניעת הטרדות מיניות בעבודה, חוק מחמיר יחסית. בשנים האחרונות נעשים מאמצים רבים בכדי להביא את הנושא למודעותם של מעסיקים ועובדים.
בארץ פועלות עמותות וארגונים רבים הפועלים לשמירה על זכויות עובדים שנפגעים כתוצאה מהטרדה מינית בעבודה ולטיפוח סביבת עבודה ידידותית ובטוחה במקומות עבודה בישראל.
כאמור, החוק למניעת הטרדה מינית בעבודה נועד להגן על חופש האדם, כבודו ופרנסתו. החוק מאפשר אכיפה בשני המישורים, האזרחי והפלילי, שכן על פי החוק הטרדה מינית בעבודה היא עוולה אזרחית וגם עבירה פלילית.
על פי החוק למניעת הטרדה מינית בעבודה, קיים מספר התנהגויות אסורות:
סחיטה של עובדים לביצוע מעשים עם אופי מיני
חשיפה לשם גירוי מיני, שלא ניתנה לה הסכמת העובד\ת
מגע לשם גירוי מיני שלא ניתנה לו הסכמת העובד\ת
חזרה על הצעות מיניות, שוב ושוב, לאחר שהעובד\ת סרב\ה להן
היתייחסות חוזרת להיבט המיני במראה חיצוני של עובד\ת, לאחר שהעובד\ת הבהיר\ה כי התייחסות זו מעוררת תחושת אי נוחות
התייחסות מבזה כלפי מינם, או נטיותיהם המיניות של עובדים, בין אם הפגינו את התנגדותם לאופן התייחסות זה ובין אם לאו
כפי שניתן לראות, ברוב ההתנהגויות האסורות האלו, מדגיש החוק את חובתם של המוטרדים להביע את אי הנוחות שהם חשים בעקבות התנהגות זו כלפיהם.
הסיבה לכך, היא שהחוק לא נועד למנוע מחוות חיזור בין מעסיקים ועובדים, או בין עובדים, לבין עובדים אחרים בארגון. החוק נועד למנוע התנהגות שפוגעת באחד הצדדים. מחוות חיזור תמימות במקום העבודה אינן עבירה פלילית, או עוולה אזרחית.
לצד הרצון להטיל אחריות גם על הצד המוטרד, בכדי לא לפגוע במעסיקים, או עובדים שיזמו מחוות חיזור תמימה, בתי המשפט מכירים במורכבות הסיטואציות בהן נפגעים עובדים מהטרדה מינית ובקושי בו הם נתקלים בבואם להביע התנגדות להתייחסות כלפיהם.
לפי החוק, לא תמיד יש חובה להביע אי נוחות, כך לדוגמא: במקרים בהם מדובר בסחיטת עובד\ת לביצוע מעשה בעל אופי מיני, תוך איום מרומז על כך שאם לא יבוצע המעשה, תחול הרעה בתנאי העסקתו, ימנעו אפשרויות קידום, או אפילו איומי פיטורין, בתי משפט מכירים בכך שעובדים נתונים לחשש רב פן יפגע מקור פרנסתם.
החוק חל על יחסים בין מעסיקים לעובדים וכן על יחסים בין עובדים, לבין עובדים אחרים בארגון. כלומר, אינו פוסח על התנהגויות אסורות במקרים בהם הצד המטרים והצד המוטרד הם שני עובדים במעמד זהה ואיש מהם אינו ממונה על רעהו.
ישנם מספר צעדים בהם ניתן לנקוט אם נפגעתם כתוצאה מהטרדה מינית בעבודה. הצעד הראשון, הוא פנייה למעסיק, בהנחה שהמעסיק אינו הגורם המטריד.
חשוב לדעת כי פנייה למעסיק אינה מונעת מכם לנקוט בצעדים נוספים בהמשך, נגד הגורם המטריד - כמו תלונה במשטרה, או הליך משפטי אזרחי.
בכל מקרה בו נפגעתם מהטרדה מינית בעבודה, כדאי להתייעץ עם עורכי דין המתמחים בתחום דיני עבודה.
גם אם בחרתם לפנות למעסיק, כדאי לברר אילו אפשרויות נוספות יש לכם. חשוב לדעת, כי החוק למניעת הטרדה מינית בעבודה מגן על עובדים הנוקטים בצעדים נגד מטרידיהם וכל התנכלות לעובד, בעקבות תלונה, או תביעה בגין הטרדה מינית בעבודה, אסורה על פי חוק.