סגירה
חזרה
סגירה
הוצאה לפועל
000-000-0000
הוצאה לפועל

הסבר על עיקול נכסים בשל חובות בהוצאה לפועל

פניה לעורך דין >>

מערכת הוצאה לפועל, נוקטת צעדים חוקיים כנגד החייב על מנת שזה יפרע את חובו לזוכה. בין יתר הפעולות, רשאי ראש ההוצאה לפועל להורות על הליכים כנגד הרכוש – עיקולים.

עיקול הוא פעולה משפטית כנגד בעלים של נכס או מחזיק בו. מטרתו של העיקול, היא הגבלת השימוש בנכס ומניעת הברחתו, על מנת שבסופו של יום יוכל הזוכה להיפרע ממנו בשל החוב המגיע לו, במילה אחת גביית חובות.

עיקול מיטלטלין 

ראש ההוצאה לפועל רשאי להורות על עיקול מיטלטלין של חייב, מכירתם או מימושם בדרך אחרת.

בהקשר זה, מתיר חוק ההוצאה לפועל עיקול כל נכס לרבות זכויות קיימות או עתידיות.

תקנות ההוצאה לפועל, מתייחסות באופן פרטני לעיקול מיטלטלין מסוגים שונים:

  • עיקול מזומנים, ניירות ערך ושטרות – מזומנים יופקדו בקופת ביהמ"ש, קבלה על כך תימסר לחייב. לגביי ניירות ערך ושטרות, יערוך המוציא לפועל דו"ח מסודר ויפקידם בבנק או במקום בטוח שקבע ראש ההוצאה לפועל.
  • עיקול מחשב – ניתן לעקל מחשב לשימוש פרטי. התנאי לכך הוא המתנה של 10 ימים מיום הטלת העיקול, במהלכם תינתן לחייב הזדמנות למחוק את המידע המצוי במחשב. התנאי לא יחול במקרה של מחשב המשמש כמלאי עסקי או לגביי מי שעיסוקו מכירה והשכרה של מחשבים.
  • עיקול נכסים ע"י רישום- ראש ההוצאה לפועל רשאי לצוות על הטלת עיקול בדרך של רישום. במקרה זה יישאר הנכס בידיי החייב אך יירשם לגביו עיקול במסמכים המתאימים.
  • פירותיו של המעוקל – במקרה בו נושאים המעוקלים ריבית או פירות אחרים, ייחשבו אף הם למעוקלים.

מיטלטלין שאינם ניתנים לעיקול

סעיף 22 לחוק ההוצאה לפועל, מונה שורה ארוכה של מיטלטלין אשר אינם ניתנים לעיקול.

הרשימה כוללת, בין היתר, צרכי אוכל למחיית החייב ובני משפחתו הגרים עימו לתקופה של 30 ימים, מערכות בגדים, מיטות, כלי מיטה, כלי אוכל ומטבח, וכלי בית אחרים שהם צרכים חיוניים של החייב ומשפחתו.

בנוסף, לא ניתן לעקל כלים מכשירים ובעלי חיים המשמשים את החייב לפרנסתו, מיטלטלין ששוויים אינו עולה על 200 ¤ , חיות מחמד וכו'.

בנוסף, קבעה הפסיקה, כי מיטלטלין בעלי יסודות אישיים דומיננטיים אינם ניתנים לעיקול, ובכך הרחיבה את הרשימה המנויה בחוק.

עיקול מקרקעין 

ראש ההוצאה לפועל ראשי לצוות על עיקול מקרקעין בתנאים הבאים:

  • מקרקעין רשומים על שמו של החייב.
  • זכויות החייב במקרקעין לגביהן נרשמה לטובתו הערת אזהרה בלשכת רישום המקרקעין.
  • עיקול מקרקעין שאינם רשומים על שמו של החייב –  בקשת העיקול תוגש לביהמ"ש המחוזי. לאחר שזה ישתכנע, כי המקרקעין שאינם רשומים על שם החייב הם של החייב , יצווה על עיקולם. עוד רשאי הזוכה לפנות לביהמ"ש המחוזי בבקשה להטלת עיקול זמני על מקרקעין שאינם רשומים על שם החייב, עד שיוכרע עניין הבעלות. במקרה זה יתנה ביהמ"ש את הטלת העיקול במתן ערובה ע"י הזוכה.

יש לזכור, כי עיקול אינו פעולה משפטית חד צדדית. על הזוכה להגיש בקשה סדורה ומנומקת  ומנגד, שמורה לחייב הזכות להתנגד ולהשמיע את טענותיו.

סיוע משפטי של עו"ד המתמחה בהוצאה לפועל, יבטיח את מיצויי זכויותיהם של הצדדים.

דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (1) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
קראו עוד
פניה לעורך דין >>
ייעוץ משפטי
באינדקס עורכי הדין שלנו תוכלו למצוא את עורכי הדין הטובים והמומלצים ביותר בישראל, בכל תחום משפטי, לפי דירוג של לקוחות והמלצות ברשת. רוצה לדבר ולהתייעץ עם עורך דין מומחה? אנחנו כאן לשירותך!