לא אחת, נקלעים אנשים למצבים בהם בידיהם פסק דין, לפיו על הנתבעים לשלם להם סכום כספי. אולם, אלו האחרונים אינם ממהרים לעשות זאת.
זוהי למעשה הסיבה העיקרית בשמה הוקמה מערכת הוצאה לפועל, בכדי לסייע למי שאוחז בשיקים, שטרות, או פסקי דין לגבות את החובות בצורה יעילה.
להחלטה, האם לפנות להליך הוצאה לפועל, חשיבות רבה ויש לשקול היטב את זהותו ומצבו של החייב.
אם החייב הוא חברה קטנה, יתכן מאוד שהליך הוצאה לפועל יותיר אתכם קרחים מכאן ומכאן – מחד, תאלצו לשאת בעלויות ההליך, מאידך, אתם עלולים שלא לראות את כספכם מוחזר לכם אם החברה תיסגר.
אם החייב הוא אדם פרטי, כדאי לפתוח נגדו הליך הוצאה לפועל בכל מקרה, גם אם ידוע לכם כי מצבו הכלכלי ויכולותיו בהווה אינם מאפשרים את פירעון החוב.
אין לדעת מה יהיה מצבו בעתיד. אולם, גם במקרים אלו יש לשקול היטב כל פעולה, אחרת תמצאו עצמכם מבזבזים כספים רבים על הליך שאינו יעיל.
הליך המאסר - רוב עורכי הדין יאמרו כי הליך המאסר, כאשר לזכות החייב אין נכסים ואינו מצוי בגין איחוד תיקים, הנו ההליך ה'בטוח' ביותר. עלות ההליך נמוכה יחסית, כאשר מעת לעת חלים עליה עדכונים ואורכו כחצי שנה, מדובר בזמן ממושך יחסית, אך כאמור, מעטים החייבים שאינם פורעים את חובם בהליך זה.
עיקולים בטרם מתן אזהרה – במידה וקיים חשש כי ברגע שייוודע לחייב על פתיחת תיק הוצאה לפועל כנגדו, הוא ינסה להבריח נכסים, ניתן להגיש, במקביל לפתיחת התיק, בקשה לעיקול הנכסים הללו. חשוב לציין כי אם תתקבל הבקשה, יתאפשר העיקול המיידי, אך לא המימוש של הנכסים.
בנוסף, ישנם גם הליכים רגילים של הוצאה לפועל, עיקול ברישום, עיקול רכב ועוד. הליכים אלו יופעלו בחלוף 20 יום מיום מסירת האזהרה לחייב. זאת, בתנאי שהוא לא פרע את החוב, או נמנע מלגשת לחקירת יכולת.
יש לבחון היטב מכלול של היבטים בטרם נקיטה בהליך כזה או אחר. כדאי שההליך בו תנקטו יהיה היעיל והוודאי ביותר, שיבטיח את פירעון החוב.
לעניין זה חשוב לציין כי כאשר החוב נפרע, אין משמעות לגובה האגרות ששילמתן כי עלותן מתווספת לתיק ההוצאה לפועל ומגולמת בקרן החוב.
בכל מקרה כדאי להתייעץ עם עורכי דין המתמחים בתחום הוצאה לפועל.
עורך דין מנוסה ומיומן ידע להנחות אתכם ולסייע לכם בנקיטת האמצעים היעילים ביותר, שיבטיחו את פירעון החוב.
הימנעו מביצוע פעולות שונות על דעת עצמכם, חוסר היכרות עם החוק עלולה להביא אתכם לביצוע פעולות שיפגעו בעתיד במעמדכם המשפטי.