000-000-0000

מכרז למכירת רכוש מעוקל בהוצאה לפועל

פניה לעורך דין >>

מטרתו של הליך הוצאה לפועל היא ליצור מצב במסגרתו החייב יוכל לפרוע את כל חובותיו. אם אין ברשותו אמצעים כלכליים לעשות כן, יעוקלו נכסיו וימכרו במסגרת מכרז הוצאה לפועל. הכספים שיתקבלו ישמשו לכיסוי החובות של החייב.

הדרך החוקית, הלגיטימית והנפוצה בישראל על מנת לגבות כספים מחייב אשר לא עמד בהתחייבויותיו כלפי ספק אחד או יותר, היא על ידי פנייה אל לשכת ההוצאה לפועל לפתיחת תיק כנגד החייב.

לאחר תשלום האגרה המתאימה וכנגד הצגת חשבונית או המחאת תשלום אשר לא כובדה ונתקבלה מהחייב, ניתן יהיה לשגר אל החייב הודעת אזהרה על מנת להודיע לו כי נפתח כנגדו תיק בלשכת הוצאה לפועל, וכי אם לא ידאג לכיסוי החוב של הנושה, יוכל זה או אלו לפעול כנגדו בהליכים.

הפעולות אשר בהן יוכלו לנקוט הנושים כנגד החייב בלשכת ההוצאה לפועל הן רבות ושונות, כאשר מטרתן כמובן הן להביא לידי כיסוי החוב עליו נתבע החייב.

החל מעיקול חשבונותיו, אל עיקול משכורתו אצל המעסיק, וכלה בעיקול נכסיו, לרבות דירתו, רכבו ומיטלטליו.

בדומה לתהליך של פשיטת רגל, וכאשר לא החל תהליך שכזה , אך כנגד החייב נשארו תיקים מרחפים וחובות פתוחים, גם בלשכת ההוצאה לפועל ניתן יהיה למנות כונס נכסים לחייב, על מנת שינהל את נכסי החייב לרבות מיטלטליו אשר יוצעו למכירה לאחר ביצוע עיקול בביתו, רכבו, ובעת הצורך בהתאם לגובה החוב, אף מכירת נכסי המקרקעין אשר נתפסו והיו ברשותו.

עיקול מיטלטלין ומכירתם במכרזי הוצאה לפועל

על פי חוק, יוכל נושה אשר הפעיל הליכים כנגד החייב, לבקש הוצאה של מיטלטלין מביתו של החייב כנגד חובו הפתוח בתיק בהוצאה לפועל ובסופו של יום, במידה ולא הסדיר החייב את חובו בתוך 30 יום מיום הוצאת המיטלטלין מביתו, יוכל הנושה תמורה תשלום סמלי ולאחר הגשת הבקשה המתאימה במשרדי ההוצאה לפועל, למכור את מיטלטליו של החייב.

הממונה הישירה על מכירת המיטלטלין, הערכת שווים וביצוע המכירה בפועל, היא לשכת ההוצאה לפועל בו מתנהל התיק כנגד החייב.

לשכת ההוצאה לפועל מפעילה מחסנים, אשר אליהם יועברו מיטלטליו של החייב, ובו תתבצע המכירה. לאחר מכירתם של המיטלטלין, יופקדו הכספים כנגד חובו של החייב לטובת הנושה, בתיק המבקש את ביצוע ההליך.

עיקול רכבים ומכירתם במסגרת מכרז הוצאה לפועל

פעולה נוספת אשר יוכל לבצע הנושה כנגד החייב היא הגשת בקשה לעיקול רכבים הנמצאים בבעלותו של החייב.

פעולה זו תתבצע על ידי הגשת טופס בקשת זוכה לנקיטת הליכים אל משרדי ההוצאה לפועל, כאשר חוקי ההוצאה לפועל מאפשרים עיקול רכבים משנת 1990 ומעלה בלבד, אלא אם כן ישנה הוראה ישירה אחרת מהרשם.

העיקול על הרכב נרשם במשרד הרישוי במקרה והרכב הוא רכב פרטי, ובמידה ומדובר ברכב כבד, (צמ"ה), יעבור הרישום אודות העיקול אל משרד התחבורה.

לאחר הגשת הבקשה הנ"ל, ניתן יהיה לבצע את תפיסת הרכב בפועל, ולהביאו לעיקול. הרכב יגיע לאחר תפיסתו אל מחסן הרכבים המעוקלים של ההוצאה לפועל.

לאחר ביצוע העיקול ובמידה והחייב לא יסדיר את חובו בתוך ארבע עשר יום מיום תפיסת כלי הרכב והבאתו אל מחסן המעוקלים, ניתן יהיה למוכרו במסגרת מכרז, ולזכות את הנושה בגין ההכנסות ממכירת כלי הרכב ובניכוי הסכום היחסי מחובו של החייב בתיק ההוצאה לפועל.

יש לציין, כי על מנת לבצע את הפעולות אשר הזכרנו עד כה, דהיינו, בקשה לעיקול מיטלטלין ובקשה להוצאתם אל מחסני ההוצאה לפועל לצורך מכירתם, או הגשת בקשה לעיקול כלי רכב ותפיסתו לצורך ביצוע מכרז למכירתו, לא מחייבות את התערבותו של כונס נכסים אשר ימונה לתיק החייב.

נוכחותו של כונס נכסים היא הכרחית אך ורק כאשר מדובר במקרה של ביצוע עיקול של נכסי המקרקעין אשר בבעלותו של החייב ולצורך מכירתם.

מינוי כונס נכסים בתיקים אשר מתנהלים בלשכת ההוצאה לפועל

ניתן להגיש בקשה  בכל עת לאחר פתיחת תיק כנגד חייב כספים בהוצאה לפועל, למינוי כונס נכסים (עורכי דין מטעם הנושה) בתיק החייב, אשר יכנס בנעלי החייב כהגדרת החוק, ויוכל לבצע כל פעולה בנכסיו הרשומים של החייב.

את הבקשה מגישים אל משרדי ההוצאה לפועל בצרוף בקשת עורך הדין מטעם הנושה להתמנות ככונס הנכסים בתיק החייב, פרטי הנכס עליו בוצע העיקול ולגביו מתמנה כונס הנכסים לצורך מימושו, כתב הסכמה של עורך דין להתמנות ככונס נכסים בתיק החייב.

מכרזי מקרקעין בתיקים המנוהלים בלשכת ההוצאה לפועל

לאחר ההחלטה על מינוי כונס נכסים בתיק המתנהל עדיין בלשכת ההוצאה לפועל, ניתן יהיה לפנות אל תהליך של ביצוע מכירת המקרקעין שנתפסו כנגד החוב אשר עבורו נתבע החייב.

במידה והנכס אינו משועבד על ידי הערת אזהרה או בכל דרך אחרת ברישום בנסח הטאבו, ובמידה והנכס אכן רשום על שמו של החייב ואין מניעה לביצוע מכירתו.

תהליך ביצוע המכירה דומה לתהליך מכירת נכסי מקרקעין אשר מתבצע בתוך תהליך של פשיטת רגל ולאחר כינוס נכסים, מתבצע פרסום בעיתונות המודיע אודות ביצוע מכירת הנכס, כאשר השתתפות במכרז כרוכה בתשלום, ולאחר מכן מתבצעת מכירה פומבית בין המועמדים אשר הגישו התעניינות לרכישת הנכס אצל הכונס בתיק החייב.

בכל מכרז הוצאה לפועל הזוכה במכירה יוכל לרכוש את הנכס מידי הכונס, ורק לאחר שהחייב סירב לרכשו את הנכס בחזרה תמורת הסכום הזוכה, והוא הסכום הגבוה ביותר אשר הוצע על ידי המשתתפים באותה מכירה.

פניה לעורך דין >>
ייעוץ משפטי
באינדקס עורכי הדין שלנו תוכלו למצוא את עורכי הדין הטובים והמומלצים ביותר בישראל, בכל תחום משפטי, לפי דירוג של לקוחות והמלצות ברשת. רוצה לדבר ולהתייעץ עם עורך דין מומחה? אנחנו כאן לשירותך!